Resep Masakan Nasi Buras

Nasi Buras


Bahan :
  • 1 kg beras
  • 1/2 butir kelapa
  • 1 sdm garam
  • 2 lb daun salam
  • daun pisang
  • tali dari merang padi
Cara membuat :
  • beras dicuci 2-3 kali, tiriskan, kukus 1/2 matang.
  • santan (kurang lebih 1000 cc), garam, daun salam direbus, jangan sampai santan pecah/mendidih.
  • beras diaru dalam satan yang telah direbus tadi hingga meresap (santan harus cukup banyak dan kental).
  • sambil mengaru, sedikit ditumbuk-tumbuk dengan ulegan supaya butiran beras agak hancur.
  • dibungkus, mengisinya jangan terlalu padat dan kosong.
  • bungkusan seperti kue pisang kurang lebih 4 x 8 cm
  • kemudian diikat dengan tali merang 3 atau 4 tempat, ikatan harus kuat sekali sehingga nanti kalau matang ada bekas tali pengikat.
  • tiap-tiap 2 buah diikat menjadi satu, lalu dikukus atau direbus sampai matang sekali.
  • supaya lebih enak merebusnya dalam santan dan garam.
Cara menghidangkan :
  • tali dilepas, bungkusan dirapikan.
  • dihidangkan di piring datar, disusun seperti genting.
  • disajikan bersama sambal poyah yang dihidangkan ditempat lain.

No comments

Post a Comment

Powered by Blogger.