Bahan :
- 1 kg beras
- 1/2 butir kelapa
- 1 sdm garam
- 2 lb daun salam
- daun pisang
- tali dari merang padi
- beras dicuci 2-3 kali, tiriskan, kukus 1/2 matang.
- santan (kurang lebih 1000 cc), garam, daun salam direbus, jangan sampai santan pecah/mendidih.
- beras diaru dalam satan yang telah direbus tadi hingga meresap (santan harus cukup banyak dan kental).
- sambil mengaru, sedikit ditumbuk-tumbuk dengan ulegan supaya butiran beras agak hancur.
- dibungkus, mengisinya jangan terlalu padat dan kosong.
- bungkusan seperti kue pisang kurang lebih 4 x 8 cm
- kemudian diikat dengan tali merang 3 atau 4 tempat, ikatan harus kuat sekali sehingga nanti kalau matang ada bekas tali pengikat.
- tiap-tiap 2 buah diikat menjadi satu, lalu dikukus atau direbus sampai matang sekali.
- supaya lebih enak merebusnya dalam santan dan garam.
- tali dilepas, bungkusan dirapikan.
- dihidangkan di piring datar, disusun seperti genting.
- disajikan bersama sambal poyah yang dihidangkan ditempat lain.
No comments
Post a Comment